Telemedicina: Un nou standard în Terapia Intensivă a nou-născuților din România
Situația actuală
Necesitatea direcției de Telemedicină s-a născut dintr-o realitate dureroasă: cea în care nou-născuții cu probleme grave de sănătate pierdeau uneori lupta pentru viață doar pentru că aveau neșansa să se fi născut la distanță de medicii cu cea mai mare experiență. Fiecare bătălie a acestor mici luptători a devenit sursă de inspirație pentru proiectul nostru.
De asemenea, în situația transferului acestor cazuri critice către secții de nivel superior, consultul prealabil reduce considerabil timpul de reacție al echipei medicale care preia nou-născutul, oferindu-i șansa de a cunoaște în avans detaliile cazului, de a se pregăti și de a interveni imediat după preluare. Fiecare clipă câștigată înseamnă o șansă mai mare de supraviețuire și vindecare pentru cei mai vulnerabili pacienți.
O rețea comună de telemedicină între toate secțiile de Terapie Intensivă Nou-Născuți din țară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic și va facilita schimbul de experiență între medicii neonatologi.
Susținem rețeaua existentă și extindem rețeaua de Telemedicină la toate secțiile de terapie intensivă nou născuți, secțiile de neonatologie și secțiile specializate care sunt în strânsă legătură.
Dezvoltăm acest proiect împreună cu Conf. Dr. Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Marie Curie din București.
Soluția de telemedicină implementată în cadrul proiectului nostru este un sistem de videoconferintă securizat, în care pot fi conectate aparate medicale de investigație și monitorizare ale pacientului, permițând astfel evaluări la distanță în timp real pentru second opinion, pregătirea echipei medicale care primește prin transfer un pacient, reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare caz in parte.
Etapele de implementare
Etapa I
Prima fază a proiectului a fost implementată cu succes: au fost conectate toate secțiile de Terapie Intensivă Nou-Născuți de nivel III (secțiile pentru cele mai grave cazuri). Această etapă a fost finanțată de Fundația Vodafone România. Rețeaua facilitează astăzi accesul medicilor din 28 de secții de terapie intensivă neonatală la experiența altor specialiști, prin videoconferințe securizate, în care se conectează aparate de investigație și monitorizare medicală.
Etapa II
În etapa următoare, vom conecta în Rețeaua de Telemedicină Secțiile de Terapie Intensivă de nivel II precum și Secțiile Chirurgicale care tratează nou-născuți grav bolnavi.
Aceasta înseamnă că fiecare nou-născut grav bolnav are șansa să fie observat rapid de către cel mai potrivit specialist din România, fără riscurile, cheltuielile și stresul unui transfer.
Ajută-ne să susținem și să extindem Rețeaua de Telemedicină la toate secțiile de terapie intensivă nou născuți, secțiile de neonatologie și secțiile specializate care sunt în strânsă legătură
Compania ta plătește impozit pe profit? Sponsorizează-ne.
POTI AJUTA FARA SA TE COSTE.
Sau altfel spus, decideti voi ce se întâmplă cu banii din impozitele voastre. Și puteți decide să ne fiți alături. Procedura de redirecționare este simplă:
Poți alege organizația noastră sau una dintre cauzele de care ne ocupăm.
Sponsorizare 2024
Folosește butonul de mai jos, descarcă și completează contractul și virează suma dorită în contul Asociației.
ACV este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deducere fiscală. Decizia poate fi descărcată aici
”Ne dorim să contribuim la scăderea numărului de copii care mor înainte de a împlini un an. Am transformat acest deziderat în misiune și o împlinim prin toate direcțiile de intervenție în Terapia Intensivă Nou Născuți, inclusiv dezvoltând o rețea de Telemedicină la toate secțiile de terapie intensivă nou născuți, secțiile de neonatologie și alte secții specializate pentru nou născuții grav bolnavi din România.
Telemedicina în secțiile de neonatologie reprezintă o șansă în plus la viață pentru nou-născuți și ușurează actul medical. Echipele medicale din aceste secții se vor putea conecta rapid cu specialiști din alte unități din țară și din străinătate. Astfel, un medic din afara spitalului poate interveni și poate superviza de la distanță actul medical, cu acces în timp real la starea de sănătate a nou-născutului.”
Delia Vasiliu,
Președinte ACV România
Premiul Pentru Impact Social
Pe data de 20 Iunie 2024, la Gala Societatii Civile dinRomânia, am fost desemnați câștigătorii Premiului pentru Impact Social la categoria Sănătate, pentru proiectul nostru „Telemedicină în Terapia Intensivă Neonatală”.