Dotare cu aparat RMN neonatal a Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți ”Marie Curie” din București

Iulie 2024

În curs

Spitalul de Urgență pentru Copii Marie Curie nu are în acest moment un RMN Neonatal. Unitățile avangardiste de Terapie Intensivă Nou-Născuți din lume, prevăd în mod esențial dotarea cu RMN Neonatal, pentru diagnostice precise și rapide, realizate în condiții optime pentru nou-născutul critic sau prematur, care necesită temperatură specifică, zgomot redus, prezența personalului medical în timpul procedurii și investigații cu multe aparate suport.

În prezent prematurii și nou-născuții critici internați în secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului de Urgență pentru Copii MS Curie au acces limitat la investigații RMN, spitalul fiind dotat cu un singur aparat RMN pentru întregul spital, fiind necesare programări cu mult timp înainte pentru investigație.

De multe ori, datorită lipsei locurilor la RMN, nou-născuții și prematurii sunt investigați radiologic cu Computer Tomograf, chiar dacă investigația de prima elecție ar fi RMN. Prematurii și nou-născuții sunt mult mai vulnerabili la radiațiile CT față de alți pacienți.

Secția de Terapie Intensiva Nou-Născuți de la Marie Curie este singura secție de nivel III B din România, care primește prin transfer și tratează cele mai grave cazuri din secțiile de TINN din întreaga țară și va deveni prima secție de Terapie Intensivă Nou Născuti din România dotată cu RMN Neonatal.

Vezi mai jos câteva detalii despre proiect

Beneficii RMN Neonatal

Acces rapid la un aparat de imagistică dedicat

Nou-Născuții grav bolnavi vor avea acces rapid la un aparat de imagistică dedicat și implicit la diagnostic rapid și instituirea conduitei medicale adecvate.

Diagnostic în același spațiu

Realizarea diagnosticului, intervențiilor chirurgicale și tratării nou-născuților critici, în același spațiu, fără deplasări în cadrul spitalului care presupun anumite riscuri, inclusiv cel al infecțiilor nosocomiale.

Neuro critical care

Posibilitatea dezvoltării serviciului de ”neuro critical care” în cadrul secției (serviciu specializat de monitorizare și tratament intensiv a prematurului și nou născutului cu problemeneurologice), cu impact semnificativ în dezvoltarea neurologică pe termen lung a acestora , în reducerea leziunilor cerebrale suplimentare și în reabilitarea timpurie.

Activitate de cercetare și studii clinice

Accesul echipei medicale la activitatea de cercetare și studii clinice, cu impact pozitiv în îmbunătățirea tratamentelor și a evoluției prematurului și nou născutului critic.

Previous slide
Next slide

RMN-ul este o tehnică de imagistică folosită atât pentru adulți, cât și nou-născuți, însă există diferențe semnificative în ceea ce privește echipamentele, procedurile utilizate pentru fiecare grup.

RMN-urile pentru nou-născuți sunt mai mici și special concepute pentru a acomoda dimensiunile mici ale bebelușilor si includ bobine specializate pentru capul și corpul mic al unui nou-născut.

RMN-ul Neonatal asigură un mediu cu temperatura controlată (între 25-30 grade) și zgomot redus.

Nou-născuții pot fi monitorizați îndeaproape pe parcursul întregii proceduri pentru siguranța lor. RMN-ul neonatal permite investigatii cu aparate suport.

Valoarea proiectului este de 1.200.000 de Euro

Ajută-ne să ajutăm!

Delia Vasiliu, Președintele ACV România a fost nominalizată la Omul anului 2024 . Printr-un simplu click, susții și tu lupta pentru nou-născuții grav bolnavi din România!

Detalii fiscale 2024

Pentru companiile plătitoare de impozit pe profit

Companiile plătitoare de impozit pe profit pot face în continuare sponsorizări cu plata directă, către ONG, în baza contractului de sponsorizare încheiat cu acesta, în limitele legale (20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din CA). Diferența de 80% din impozitul datorat se va vira către bugetul de stat, la termenele prevăzute de codul fiscal. Sponsorizările se pot deduce trimestrial (de exemplu, sponsorizările plătite până la 30 martie pot fi deduse, în limitele precizate mai sus, din impozitul de plată la 25 aprilie) sau anual (sponsorizările efectuate în cursul unui an fiscal vor fi deduse, în limitele legale, din impozitul de plată la 25 martie al anului următor).

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit nu mai beneficiază de facilitatea fiscală 20%, începând cu anul 2024.

Declarația 107 pentru 2023 și instrucțiuni de completare aici

Detalii fiscale 2023

Companiile (atât cele plătitoare de impozit pe profit, cât și cele plătitoare de impozit pe venit) pot completa Declarația 177, prin care solicită ANAF să redirecționeze către ONG ul ales bugetul de sponsorizare (20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din CA) rămas nerepartizat în 2023. Declarația poate fi depusă după încheierea unui contract de sponsorizare cu ONG-ul, iar termenul de depunere diferă în funcție de tipul de impozit plătit. Companiile plătitoare de impozit pe profit pot depune Declarația 177 până la data limită de depunere a declarației privind impozitul pe profit. Companiile plătitoare de impozit pe venit pot depune Declarația 177 timp de 6 luni de la depunerea declarației de impozit pe venit. ANAF are la dispoziție 45 de zile să ne vireze banii.

Declarația 107 pentru 2023 și instrucțiuni de completare aici

Vrei să fii la curent cu stadiul proiectelor noastre?

Abonează-te la newsletter-ul nostru și află cum poți ajuta