Secția de Neonatologie a SCJ Mureș este o unitate cu un număr de 30 de paturi de nou născuți în saloane de Rooming in și 5 paturi de TINN. Intervenția ACV a fost concentrată în special pe cele 5 paturi de TINN dar și copiii nou născuți în secția de Rooming in au fost beneficiari ai proiectului ACV. În anul 2024 un număr de 400 de nou născuți au fost internați în TINN, în total un număr de 1600 de nou născuți au fost internați în secția de Neonatologie a SCJ Mureș. Majoritatea cazurilor care sunt internate în TINN sunt copii care au probleme respiratorii fie în contextul unei boli pulmonare, fie în cadrul unei boli ale altor sisteme sau organe decât cel respirator cum ar fi sepsisul, asfixia la naștere, prematuritatea, deficite metabolice sau nou născuți afectați de complicații ale sarcinii cum este hipertensiunea gestațională sau diabetul gestațional. Un exemplu de patologie care nu ar fi putut fi tratată optim înainte de implementarea proiectului este cazul unui nou născut detectat la examenul clinic cu bradicardie (frecventa cardiaca sub limitele normalului) la care după înregistrarea electrocardiogramei diagnosticul poate fi tranșat. Un alt exemplu: un nou născut care este detectat la naștere cu un suflu cardiac, care după efectuarea unui examen ecocardiografic poate fi detectat cu o boala malformativă cardiacă. Aceste 2 exemple sunt cele mai elocvente pentru impactul pe care l a avut proiectul ACV în Secția de Neonatologie a SCJ Mureș. Aceste patologii sunt la ora actuală corect diagnosticate în primele ore după naștere lucru care nu ar fi fost posibil înainte de proiectul ACV.

Soluția de telemedicină, la care se pot conecta echipamentele (ecocardiograf, electrocardiograf, Radiograf mobil) permit vizualizarea în timp real a tabloului imagistic și electrocardiografic al unei boli complexe, la un pacient critic la care perioada de timp de la diagnostic la inițierea tratamentului este foarte importantă. Dialogul în timp real, pe baza imaginilor ecografice și radiologice, ajută medicii din Secția de Neonatologie să prezinte concret elementele pentru susținerea unui diagnostic și permit luarea unor decizii importante în timp real, stabilizarea pacientului critic dar și pregătirea unui transport în siguranță către o clinică de nivel terțiar sau către o clinică specializată în boli cardiovasculare pediatrice.
2 cazuri concrete: Copil nou născut detectat cu stenoză de valvă aortică după examenul efectuat cu ajutorul ecocardiografului, el a fost stabilizat și transferat la vârsta de 10 zile în Clinica de Cardiologie Pediatrică unde s a efectuat tratament intervențional (valvuloplastie aortică) , Copil nou născut cu insuficiență cardiacă cu debut antenatal la care in urma examenului ecocardiografic s-au detectat semnele de suferință cardiacă care a fost îngrijit 3 săptămâni, stabilizat și externat la domiciliu in forma ameliorată. Aceste cazuri prezentate sunt situații frecvente în patologia nou născuților care al un moment dat ele ar fi fost diagnosticate dar puțin probabil că în perioada precoce postnatală, deoarece sunt patologii care au semne clinice discrete care pot fi ușor de ratat la examenul clinic doar cu stetoscopul. Scurtarea perioadei de timp pana la diagnostic este unul dintre indicatorii pe care este nevoie sa-i îndeplinim pentru un serviciu de calitate în domeniul neonatologiei.
Ce înseamnă proiectul ACV Pentru Echipa medicală formată din medici și asistente de neonatologie ?
In cadrul acestui proiect au fost efectuate si sesiuni training uri dedicate personalului medical (medici si asistente) astfel că am avut ocazia să cunoaștem medici din alt spital, am văzut cum lucrează și cum abordează cazuri cu patologii complexe. A fost o experiență care ne apropie de profesioniști care au ca și noi aceleași încercări zilnice, am învățat de la ei noi moduri de comunicare cu familiile și cu echipele multidisciplinare, am schimbat idei și această experiență a crescut încrederea în capacitățile noastre. De asemeni, am câștigat o echipa de colaboratori la care revenim în cazul în care ne confruntăm cu patologii complexe în cadrul sesiunilor de telemedicină.
Am observat în rândul medicilor și asistentelor, colegii mei, un mai mare grad de încredere în capacitățile lor profesionale deoarece lipsa echipamentelor cu care să formulezi un diagnostic corect este asociată cu neîncrederea în tine ca om și ca profesionist. Fiecare caz care a fost rezolvat la timp și in mod corect a adus după el mai multă satisfacție, mai mult respect din partea colaboratorilor noștri și nu in ultimul rând am simțit cum familiile copiilor pe care îi tratăm au avut mai multă încredere în noi ca echipă și ca profesioniști.
Un spital care este bine dotat este un spital în care atât echipa medicală cât și pacienții se simt în siguranță, este un loc în care găsești răspunsuri la miile de întrebări pe care le ridică o boală care apare la un nou născut. Aceste proiecte adresate spitalelor de tip maternitate sunt cu un impact solid atât în rândul echipei medicale dar și în rândul familiilor tinere și vulnerabile. Este vital ca donatorii să continue să susțină aceste acțiuni deoarece ele pot schimba cu adevărat calitatea vieții unor pacienți mai ales dacă ne gândim cât de masiv este afectată viața unei familii tinere care are de îngrijit un copil cu deficite motorii sau sechele neurologice.
Provocările care ne rămân în continuare sunt cele care se referă la menținerea funcționalității acestor echipamente, respectiv contractele de mentenanță, contractele de achiziție de consumabile necesare. Acest proiect a făcut un prim pas uriaș care a permis acestor echipamente să ajungă la noi dar care trebuie să fie urmat de mulți pași mai mici care să mențină standardul Calității în secția noastră.
Motiv pentru donatori: copiii care ajung in secțiile de TIN sunt copii nou născuți extrem de vulnerabili în situații limită în care orice ajutor poate sa facă diferența dintre viață și moarte. Un copil internat într-o secție de TINN nu are o altă variantă, familia acestui copil nu are nici timp și nici bani să ceara o a doua opinie sau să acceseze un serviciu european mai bine dotat sau mai specializat. TINN este un loc în care frecvent șansele la viață sunt dictate de existența unui ventilator, de un monitor, un ecograf, un tensiometru sau o banală sondă de aspirație. Orice mic ajutor poate schimba regulile jocului care acum, așa cum se joacă el, este în multe locuri în Romania în defavoarea nou născuților.