Medicina ca pe front, fără să fie lumea atentă la lupta noastră (Dr. Anca Georgescu, Târgoviște)

Neonatologia este o specialitate destul de nouă pentru România. Ea presupune cunoștințe solide, gândire critică, reacție rapidă, decizii complexe, acțiuni care fac diferența dintre viață și moarte sau dintre bine și rău. Toate acestea se sprijină pe aparatura complexă care să susțină respirația, circulația optimă a sângelui, susținerea creierului, funcționarea corectă a ficatului și a rinichilor. Când un nou născut este bolnav, aproape toate funcțiile corpului trebuie susținute.

Așadar, înainte de dotarea cu aparatură, prin Fondul PULS Intensiv, secția era supusă continuu unui stres. Medicii erau supuși presiunii lipsei aparaturii. Trebuiau luate decizii uneori pripite, de fiecare dată forțate, ca să salvăm cât mai mulți dintre pacienții noștri. Nu putem descrie limpede umbra neagră din mintea noastră cu care aveam de luptat: nu am nici un ventilator liber, nu mai sunt cardiomonitoare disponibile, oare voi trece peste garda asta?

Pacienții primeau îngrijiri suboptime pentru ca nu aveam cum altfel. Încercam improvizații, grăbeam eliberarea unui echipament la cel mai mic semn ca e mai bine pacientul, chiar dacă știam ca e posibil sa nu se descurce. Medicina ca pe front, fără să fie atâta zgomot, fără să fie lumea atentă la lupta noastră. Viață tristă. Oboseală psihică. Stres continuu.

       Cele mai mari provocări: cum eliberez un echipament de terapie intensivă fără să pun în pericol nici un pacient și cum salvez bebelușul nou născut.

     Lipsa echipamentelor a făcut diferența. Ultima situație de care îmi amintesc: absolut toate aparatele de ventilație erau ocupate, nu exista nici o variantă să putem elibera măcar unul și au venit pe lume mult înainte de vreme gemeni, cu greutăți de 700g și respectiv 600g. Improvizațiile nu i-au ajutat. Atunci am realizat ca nu mai avem soluții. Avem nevoie de ventilatoare!

targoviste

     Donațiile oferite cu generozitate, prin Fondul PULS Intensiv, au acoperit o gamă largă de aspecte: pătuțuri comode pentru bebeluși, fototerapie optimă cu lămpi de fototerapie eficiente care rezolvă icterele eficient, în timp scurt, astfel încât pot beneficia mai mulți copii, cardiomonitoare performante de care e nevoie pentru monitorizare continuă, pompe pentru perfuzii, pompe pentru nutriția prematurilor, pulsoximetre și aparate de ventilație mecanică. Putem oferi îngrijiri conform protocoalelor. Copiii sunt salvați. Complicațiile sunt evitate. Se scurtează durata de spitalizare. Părinții pleacă acasă cu copii care se vor dezvolta normal. Schimbarea s-a simțit imediat.

    Cu echipamentele donate, prin Fondul PULS Intensiv, facem diferența zilnic .Toți copiii primesc la timp și corect tratamentul. Exemple: zilnic salvăm copii. Toți pacienții beneficiază de dotări. Când lucrurile merg bine, așa cum trebuie, nu mai ai exemple de dat. Ne facem datoria față de toți pacienții.

    Un mesaj către donatori: oameni buni, nu vă dați seama cât bine ați făcut! Ați făcut cu inima ce nu a fost în stare un stat să facă. Ați construit un hub pentru viață în secția noastră. Asta e realitatea. S-a trecut de la ”scapă cine are noroc sau zile” la ”oare ce variantă complexă și cât mai fiziologică de ventilație mecanică să alegem pentru ca bebelusul sa se dezvolte absolut normal, să plece acasă sănătos, puternic, fără sechele care să-i facă viața grea. Mintea noastră e acum concentrată pe ,,cum să fac să fiu cel mai bun doctor pentru pacienții mei“. Umbra neagră s-a retras. Mintea e liberă. Gândim în fiecare zi ce putem face ca să fie mai bine pentru bebelușii noștri. Celor de acasă le-aș spune că ne-ați făcut cu adevărat doctori de copii. Ne-ați redat demnitatea nouă, medicilor și asistentelor, iar bebelușilor le-ați oferit șanse egale la o viață bună. 

    Relația profesionist familie a ajuns acolo unde trebuie: facem echipa pentru copii. Părinții devin aliații noștri și ne privesc cu speranță și înțelegere. Noi ne putem face treaba cu mai multă încredere că va fi bine pentru copiii lor, știind că facem tot ce se poate, așa cum fac și americanii, francezii, germanii, toate popoarele care își ocrotesc copiii din primul moment de viață.

       Mulțumim pentru că ne-ați redat nouă, profesioniștilor din neonatologie, demnitatea. Mulțumim că ne-ați transformat în îngeri cu aripi de speranță. Mulțumim că ați gonit umbra neagră din viețile noastre de doctori de copii.

     Din perspectiva pacienților, vă mulțumesc pentru normalitate. Ei nu vor ști ce grea ar fi putut să fie viața lor. Părinții nu vor cunoaste suferința pierderii unui copil. Ne bucurăm că vor fi preocupați dacă cei mici vor fi campioni la înot sau la fotbal sau la șah. Dacă le va plăcea matematica sau filozofia.

   Cu respect, admirație și entuziasm, vă mulțumesc pentru faptul ca ați vibrat la nevoile piticilor!

     Donațiile înseamnă normalitate! Șanse egale! Iubire pentru viață! Respect pentru viață! Înseamnă viață și speranță că totul va fi bine!

Dr. Anca Georgescu

Șefa Secție Terapie Intensivă Nou-Născuți Târgoviște

Distribuie
Postează
Trimite pe WhatsApp

Descoperă mai multe povești

Detalii fiscale 2024

Pentru companiile plătitoare de impozit pe profit

Companiile plătitoare de impozit pe profit pot face în continuare sponsorizări cu plata directă, către ONG, în baza contractului de sponsorizare încheiat cu acesta, în limitele legale (20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din CA). Diferența de 80% din impozitul datorat se va vira către bugetul de stat, la termenele prevăzute de codul fiscal. Sponsorizările se pot deduce trimestrial (de exemplu, sponsorizările plătite până la 30 martie pot fi deduse, în limitele precizate mai sus, din impozitul de plată la 25 aprilie) sau anual (sponsorizările efectuate în cursul unui an fiscal vor fi deduse, în limitele legale, din impozitul de plată la 25 martie al anului următor).

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit nu mai beneficiază de facilitatea fiscală 20%, începând cu anul 2024.

Declarația 107 pentru 2023 și instrucțiuni de completare aici

Detalii fiscale 2023

Companiile (atât cele plătitoare de impozit pe profit, cât și cele plătitoare de impozit pe venit) pot completa Declarația 177, prin care solicită ANAF să redirecționeze către ONG ul ales bugetul de sponsorizare (20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din CA) rămas nerepartizat în 2023. Declarația poate fi depusă după încheierea unui contract de sponsorizare cu ONG-ul, iar termenul de depunere diferă în funcție de tipul de impozit plătit. Companiile plătitoare de impozit pe profit pot depune Declarația 177 până la data limită de depunere a declarației privind impozitul pe profit. Companiile plătitoare de impozit pe venit pot depune Declarația 177 timp de 6 luni de la depunerea declarației de impozit pe venit. ANAF are la dispoziție 45 de zile să ne vireze banii.

Declarația 107 pentru 2023 și instrucțiuni de completare aici

Pulsul lor, impulsul nostru!

Vrei să fii la curent cu stadiul proiectelor noastre?

Abonează-te la newsletter-ul nostru și află cum poți ajuta