Sprijinim lupta împotriva COVID-19

Ajută-ne să ajutăm

Asociația Cristi Vasiliu face demersuri și întreprinde diverse campanii pentru susținerea cadrelor medicale din Mureș în lupta cu Covid-19.
Susține activitatea asociației donând în contul
RO73 BTRL RONC RT04 0883 2003
deschis în lei la Banca Transilvania


Împreună pentru ATI SCJU Mureș

Campania de strângere fonduri pentru susținerea cadrelor medicale a Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș, în contextul COVID-19

OMS a declarat pandemie cauzată de Covid-19. Sisteme medicale dezvoltate din lume au fost depașite de situație. Considerăm ca doar prin solidaritate, prin colaborarea societații civile cu toate structurile statului vom putea depași acest moment. Și pentru că noi considerăm că sunt mulți oameni care vor să se implice și să sprijine personalul din prima linie

Am deschis un cont distinct pentru această cauză - RO03 BTRL RONC RT04 0883 2002. Toate sumele donate în acest cont vor fi folosite pentru achizitionarea de materiale, echipamente și aparatură pentru Clinica ATI a Spitalului Clinic Judetean de Urgență MureșPeste jumătate dintre medicii români implicați în gestionarea crizei coronavirusului nu au fost instruiți să trieze și să trateze pacienți infectați cu noul coronavirus, iar 78% spun că spitalul lor nu dispune de suficiente echipamente de protecție. Așa arată rezultatele unui studiu făcut de Solidaritatea Sanitară, una dintre federațiile sindicale din domeniu. Peste 40% din personalul medical chestionat spune că a fost nevoit să cumpere materiale de protecție cu bani din propriul buzunar. De asemenea, aproape 70 la sută dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă. În același timp, medicii și personalul sanitar sunt printre „victimele” pacienților cu coronavirus. https://www.europafm.ro/desteptarea-coronavirus-medicii-spun-ca-isi-cumpara-singuri-echipamente-de-protectie

În prezent, bolnavii de coronavirus depistați în România sunt tratați în cele șase spitale de boli infecțioase din țară. Acolo există 2500 de paturi, din care mai puțin de 5% sunt pentru terapie intensivă. Realist vorbind, nu toate paturile de la ATI pot fi alocate, exclusiv, pacienților contaminați. La terapie intensivă ajung și alte urgențe. Autoritățile au comunicat că mai pot pregăti încă 400 de paturi aflate în alte spitale, tot la terapie intensivă. Însă Italia a înregistrat, în doar 24 de ore, aproape 1800 de îmbolnăviri cu coronavirus. Este clar că, într-o situație asemănătoare, autoritățile din România ar fi depășite.

Potrivit unei statistici realizate de Societatea Română de ATI, la nivel național ar fi 2.563 de paturi funcționale, dintre care 1.292 nu au ventilatoare și alte echipamente necesare.

Citește mai mult pe:

https://www.pressalert.ro/2020/03/medicul-timisorean-dorel-sandesc-despre-epidemia-de-coronavirus-suntem-razboi-si-sectiile-de-terapie-intensiva-se-va-da-batalia-finala-pentru-viata/


Predictibilitatea

Scopul prezentării acestei simulări este de a atrage atenția asupra importanței respectării stricte a măsurilor de distanțare socială decise de autorități, încă de acum, pentru a ne încadra în scenariul cel mai bun pentru a face față pandemiei.

În esență, sunt 3 posibile scenarii, de magnitudine diferită, care pot apărea în România, în perioada următoare:

Scenariul ideal: măsurile de distanțare socială stricte sunt respectate de populație, ceea ce limitează răspândirea infecției, iar presiunea pe sistemul sanitar este redusă. Vârful este estimat în perioda 1-20 mai 2020.

Scenariul mediu: măsurile de distanțare socială stricte produc efecte în limitarea transmiterii bolii, dar din diverse motive (diferite de la o țară și societate la alta și de la o perioadă la alta) transmiterea virusului este totuși intensă, dar nu depășește capacitatea sistemului de sănătate de a face față. Vârful ar putea fi în perioada 1-20 iulie 2020.

Scenariul de risc maxim: măsurile de distanțare socială nu dau rezultate și se constată o transmitere accelerată a virusului, cu apariția de cazuri grave, care depășesc capacitatea de reacție a sistemului de sănătate. Potențialul vârf ar putea fi în perioada 1-20 iunie 2020.