Pentru Paula, totul părea să decurgă normal. Sarcina fusese fără probleme, iar ea se afla în vacanță la părinți, în România, bucurându-se de zilele liniștite de dinaintea Crăciunului. Însă, în noaptea de 23 decembrie, i se rupsese apa. Era mult prea devreme.
Transportată de urgență la Târgu Mureș, medicii au reușit să îi mai prelungească sarcina, în ciuda membranelor fisurate și a riscurilor uriașe. Dar într-o zi, placenta s-a dezlipit și sângerarea nu se mai oprea. Cezariana de urgență a fost singura soluție. „Mi-am dorit enorm să nasc natural, ca și la ceilalți doi copii ai mei. Dar mi-am dat seama că trebuie să fiu recunoscătoare că există această intervenție și că putem fi salvați”, își amintește Paula
Nicolas s-a născut la 29 de săptămâni, un prematur fragil, care a avut nevoie de îngrijire intensivă. Cel mai important lucru era că trăia. Chiar dacă nu îl putea ține în brațe, chiar dacă nu îl putea alăpta imediat, Paula a avut o singură dorință: să-i fie bine.

,,Nu mi-a fost greu că nu l-am avut lângă mine. Am fost doar recunoscătoare. Pe mine nu mă mai interesa nimic altceva, doar că Nicolas e bine. Am avut încredere în medici și în asistente. M-am simțit în siguranță, deși eram într-un loc unde nu cunoșteam pe nimeni.”
Deși locuiește în Austria și născuse acolo ceilalți doi copii, Paula nu s-a simțit nesigură în spitalul din România. Dimpotrivă, a fost surprinsă de ceea ce a găsit.
„Sincer? Mă așteptam să fie mai rău. Dar când am văzut curățenia, aparatura, cât de modernizat este spitalul față de ce știam eu și ce auzisem, am rămas plăcut surprinsă. Iar medicii și asistentele… din moment ce am venit și nu cunoșteam pe nimeni, dar m-am simțit atât de bine, cred că puteți trage singuri concluzia.”
În timp ce Nicolas este îngrijit în secția de prematuri, Paula urmează recomandările medicilor: „Doamnele doctor mi-au spus să-l ating, să-l masez, să mă simtă. Și am simțit că l-a ajutat. Era tot ce puteam să fac pentru el: să-i transmit starea mea de bine și să-i duc lapte.”

Această experiență i-a întărit convingerea că apropierea dintre mamă și copil este esențială pentru recuperare. Că fiecare mamă ar trebui să poată fi alături de copilul ei în cele mai delicate momente.
De aceea, construirea unei secții moderne de terapie intensivă neonatală la Târgu Mureș poate schimba vieți. Noua unitate va avea saloane individuale, spații pentru părinți, climatizare perfomantă, bancă de lapte matern și un sistem de monitorizare centralizată. Va fi un loc unde mamele vor putea fi alaturi de bebeluși.
„Este important să fie cât mai mult timp mama și copilul unul lângă altul. Mai ales dacă ar exista ocazia să stai non-stop cu copilul, sigur ar fi și mai bine. Eu am simțit cât l-a ajutat pe Nicolas prezența mea și cred că toate mamele ar trebui să poată fi acolo, aproape.”